Titel: Tomorrow, When the War Began
Författare: John Marsden
Förlag: Houghton Mifflin Company
Sidor: 286
Serie: Tomorrow #1

“You said it. You said the big one. We believed we were safe. That was the big fantasy. Now we know we’re not, and like you said, we’ll never feel safe again, and so it’s bye-bye innocence. It’s been nice knowing you, but you’re gone now.”

Handling (från Goodreads):
When Ellie and her friends return from a camping trip in the Australian bush, they find things hideously wrong — their families are gone. Gradually they begin to comprehend that their country has been invaded and everyone in their town has been taken prisoner. As the reality of the situation hits them, they must make a decision — run and hide, give themselves up and be with their families, or fight back.

Omdöme:
Största anledningen till att jag egentligen började läsa den här boken är att jag tycker alla böcker I serien har så fina namn! Sedan verkade storyn ganska bra och omtyckt dessutom, men namnen var främsta anledningen, haha.

Jag gillade genast alla karaktärerna, Ellie var dessutom en väldigt bra huvudkaraktär med en stark berättarröst.
Uppskattar även att ingen var så hopplöst kär, vilket ofta är fallet i ungdomsböcker. Det är fokus på ”kriget” och alla känslor (både romantiskt sett och angående deras situation) är så realistiska.

Tempot är bra, lite segt på sina ställen men det var alltid så att man ville läsa vidare för att se vad som skulle hända. Spänningen tappades dock lite mot slutet då det kändes lite som om tidigare händelser upprepades.

Jag fick lite The Walking Dead-känsla när jag läste. Halvt övergiven, invaderad stad med ett gäng människor som försöker överleva trots dåliga odds. Enda skillnaden är väl att det är soldater istället för zombies, och att den här storyn är så mycket bättre. ;)

Jag börjar själv fundera lite på vad som skulle hända om Sverige blev invaderat (vilket är högst osannolikt, men i alla fall). Jag tvivlar verkligen på om jag skulle vara lika mentalt stark som karaktärerna i den här boken.

Har även insett att underbara Caitlin Stasey spelar Ellie i filmatiseringen, så den ska jag försöka se efter att jag läst ut andra boken i serien. 

Älskade som sagt både karaktärerna och konceptet, så i helhet var det en väldigt bra bok och jag ser fram emot att läsa resten av böckerna!

Tomorrow, When the War Began får 3,5/5 katter. 

 
Tänkte köra Top Ten Tuesday, men insåg sedan när inlägget var klart att jag kollat på fel datum, haha. Aja, skadar ju inte att lägga upp det i alla fall. Temat var i alla fall Top Ten Books I've Read So Far This Year. Har än så länge läst 43 böcker i år och här är mina topp tio! 
 
10. Percy Jackson & the Lightning Thief - Rick Riordan
 
9. Själlös - Gail Carriger
 
8. Alice In Zombieland - Gena Showalter
 
7. City of Lost Souls - Cassandra Clare
 
6. Kretsen - Maggie Stiefvater
 
5. Tomorrow, When the War Began - John Marsden
 
4. Boktjuven - Markus Zusak
 
3. City of Heavenly Fire - Cassandra Clare
 
2. The Maze Runner (hela serien) - James Dashner
 
1. Clockwork Princess - Cassandra Clare
 

Titel: Ondvinter
Författare: Anders Björkelid
Utgivare: Natur & Kultur
Sidor: 208
Serie: Berättelsen om Blodet #1
Typ: Ebook

"En skata går i en ring av sten
En varg har sargat hans ben
Skatan bor på en frusen gren
Just så kommer kajorna in
Ja, så kommer kajorna in"

Handling (från Goodreads):
Ondvintern kommer med en kyla som tränger in i människors hjärtan och sinnen. Ingen kan veta vem som drabbats, vem som går att lita på, vem som ännu inte är i Vinterkungens våld...

Tvillingarna Sunia och Wulf har en speciell kontakt, de har alltid kunnat känna det den andra känner. Men det är mycket de inte vet, om sin far och hans förräderi, om sin härkomst och sitt mörka arv.

Omdöme:
Tänka sig, jag skrev ju på bokbloggsjerkan förra veckan att jag borde läsa fler svenska böcker (av svenska författare alltså) och det här är ju en början. Ondvinter har ju till och med fått med sig lite nordisk mytologi.
Har även nyligen läst Nordiska Väsen, vilket var väldigt passande med tanke på det.

Jag tyckte boken började riktigt spännande och intressant, men sedan sjönk tempot aningen mot mitten för att sedan återigen skruvas upp.

Gillade direkt huvudkaraktärerna Sunia och Wulf, de var lättomtyckliga och hade en väldigt fin relation till varandra.

Omgivningen målas upp väldigt bra och det är lätt att föreställa sig. Fina beskrivningar och en lite fornnordisk känsla.

Det enda negativa är väl att jag till en början fann den bitvis använda vi-formen lite förvirrande. Trodde först att det rörde sig om tre syskon, men det tog inte lång tid att förstå att det inte var fallet.

Jag tror dock att jag hade tyckt om boken ännu mer om jag varit något yngre.

Ondvinter får 4/5 katter.