Titel: Uttagningen
Författare: Maths Claesson
Utgivare: Bonnier Carlsen
Sidor: 203
Serie: Linux #1
Typ: Ebook

”Linux gjorde en grimas. Sedan när låg Stockholm i Afrika? Glasögonens uppslagsverk behövde verkligen uppdateras. Det måste vara från tiden då det fortfarande snöade på vintern.”

Handling (från Goodreads):
En omöjlig dröm. En enda chans att uppfylla den. I första boken om Linux möter vi en ung kille med en stor och väldig dröm: att en dag bli rymdpilot. Uttagningen är både en spännande resa mot rymden och en jordnära ungdomsskildring från framtidens Sverige.

Omdöme:
Den här boken var en stor överraskning för mig, hade aldrig kunnat tro att den skulle vara så pass bra som den faktiskt var!

Karaktärerna var väl egentligen inte särskilt speciella, men det som formar och driver hela boken är Linus oändliga passion för rymden.
Tyckte även om bikaraktärerna, som också är en stor del av boken. Mycket av handlingen är, utöver rymden, vardagsskildring, relationer och fruktansvärda matteproblem, vilket jag tror många kan relatera till.

Älskar även det framtida Stockholm som målas upp, skulle inte ha något emot att testa på tekniken de har där! Glasögon som manövrars med tankekontroll, hur coolt?

Favoritscenerna var ju såklart de från uttagningen, de var riktigt bra och spännande.

Kommer låna uppföljaren, Kristallstaden, på biblioteket någon framöver då jag verkligen ser framemot att få veta hur det ska gå för Linux och de andra.

Uttagningen får 4/5 katter.

 
Klagar inte direkt på omslaget heller, superfint!

Titel: The Maze Runner
Regi: Wes Ball
Imdb-betyg: 7,3
Stars: Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Will Poulter

"We only have three rules. First, do your part. Second, never harm another Glader. Most importantly, never go beyond those walls."

Handling (från imdb):
Thomas is deposited in a community of boys after his memory is erased, soon learning they're all trapped in a maze that will require him to join forces with fellow "runners" for a shot at escape.

Omdöme:
Det var ju ett tag sedan jag såg filmen nu, men ska göra mitt bästa för att sammanfatta.

Först och främst var omgivningen inte alls som jag tänkt mig när jag läste boken, men det accepterade jag ganska snabbt.
Något annat jag reagerade på var att man fick reda på allting så snabbt, man fick information som inte avslöjas förrän i andra/tredje boken. Antar dock att det blir tråkigt att se filmen om man inte läst böckerna och därmed inte förstår vad som händer.
Och som alltid med filmer som blir böcker så går det för fort fram. Relationerna utvecklas alldeles för snabbt och känns därför inte lika äkta.

Vissa scener, främst de i labyrinten var riktigt häftiga att se på bioduken. Mycket action och spänning!

Är väldigt nöjd med castingen, tyckte alla passade bra för sina roller! Dylan O’brien i rollen som huvudkaraktär är ju aldrig fel. ;)

I helhet är jag väldigt nöjd med filmatiseringen, hoppas The Scorch Trials kan hålla samma mått.

The Maze Runner får 4/5 katter.

 
Länge sedan jag körde en Top Ten Tuesday, så nu är det dags igen! Ganska svårt ämne den här gången, brukar ju aldrig planera vad jag ska läsa. Gör en lista på vad jag vill läsa just nu i alla fall!
 
Top Ten Books On My Winter TBR;

1. Blue Lily, Lily Blue - Maggie Stiefvater
 
2. The Queen of Zombie Hearts
 
3. Matched - Ally Condie
 
4. Shatter Me - Tahereh Mafi
 
5. The Cure for Dreaming - Cat Winters
 
6. Echo & Noah (org. Pushing the Limits) - Katie McGarry
 
7. Giftet (org. Poison Study) - Maria V. Snyder
 
8. Kaninhjärta - Christin Ljungqvist
 
Blir visst mycket i Young Adult-genren, men det är inte mig emot!