Titel: Tomorrow, When the War Began
Författare: John Marsden
Förlag: Houghton Mifflin Company
Sidor: 286
Serie: Tomorrow #1

“You said it. You said the big one. We believed we were safe. That was the big fantasy. Now we know we’re not, and like you said, we’ll never feel safe again, and so it’s bye-bye innocence. It’s been nice knowing you, but you’re gone now.”

Handling (från Goodreads):
When Ellie and her friends return from a camping trip in the Australian bush, they find things hideously wrong — their families are gone. Gradually they begin to comprehend that their country has been invaded and everyone in their town has been taken prisoner. As the reality of the situation hits them, they must make a decision — run and hide, give themselves up and be with their families, or fight back.

Omdöme:
Största anledningen till att jag egentligen började läsa den här boken är att jag tycker alla böcker I serien har så fina namn! Sedan verkade storyn ganska bra och omtyckt dessutom, men namnen var främsta anledningen, haha.

Jag gillade genast alla karaktärerna, Ellie var dessutom en väldigt bra huvudkaraktär med en stark berättarröst.
Uppskattar även att ingen var så hopplöst kär, vilket ofta är fallet i ungdomsböcker. Det är fokus på ”kriget” och alla känslor (både romantiskt sett och angående deras situation) är så realistiska.

Tempot är bra, lite segt på sina ställen men det var alltid så att man ville läsa vidare för att se vad som skulle hända. Spänningen tappades dock lite mot slutet då det kändes lite som om tidigare händelser upprepades.

Jag fick lite The Walking Dead-känsla när jag läste. Halvt övergiven, invaderad stad med ett gäng människor som försöker överleva trots dåliga odds. Enda skillnaden är väl att det är soldater istället för zombies, och att den här storyn är så mycket bättre. ;)

Jag börjar själv fundera lite på vad som skulle hända om Sverige blev invaderat (vilket är högst osannolikt, men i alla fall). Jag tvivlar verkligen på om jag skulle vara lika mentalt stark som karaktärerna i den här boken.

Har även insett att underbara Caitlin Stasey spelar Ellie i filmatiseringen, så den ska jag försöka se efter att jag läst ut andra boken i serien. 

Älskade som sagt både karaktärerna och konceptet, så i helhet var det en väldigt bra bok och jag ser fram emot att läsa resten av böckerna!

Tomorrow, When the War Began får 3,5/5 katter.